tiistai 1. kesäkuuta 2010

Viimeinen kerta maanantaikurssia

Maanantaina oli sitten Mayan kurssin viimeinen kerta. Kurssi on kyllä ollut tosi kiva ja hyödyllinen, kiitos Eeva ja Teija! Jälleen Miro pääsi tuuraajapaikalle treenaamaan tokoa, tosin se jäi aika vähäiseen, koska Mirva otti Mayan kanssa agilityä. Ja jos Miro on muutenkin herkkä sille, että joku menee agia, niin että joku menee sitä Mayan kanssa, oli sitten jo ihan ylivoimaisen kauheaa. Joten otimme nopeasti seuraamista, joka meni loppua kohden vähän paremmin. Tosin huuhaileehan se normaalistikin alussa. Pitää taas muistaa palkata ihan alussa muutama kerta. Sen jälkeen ohjattua ja Miron niska meinasi mennä nurinpäin, kun kuikuili kentälle Mayan perään - tai siis agin perään. Kyllä se merkille meni ja kapulan haki - jopa takaa päin kiertäen hienosti, mitä siis ei ole Mirrelle opetettu, mutta kun niin päin näki paremmin agikentälle... sitten vielä metallinouto, jonka kyllä teki, mutta pitkästä aikaa haukkui mennessään. Sitten päätin lopettaa, ettei tule pahasti sanottua Mirolle, se ei kuitenkaan olisi auttanut, vaan molemmille olisi tullut paha mieli. Miro nyt vaan on niin tuon agin perään ja kun vielä pentu sai tehdä agia, niin siltä meinasi mennä hermot.

Mayan kurssilla kertailtiin "vanhoja". Kaikki koirat ovat kyllä tottuneet olemaan aluksi rivissä niin hienosti, että saadaan olla tosi ylpeitä. Mayakin istua tapitti minua silmiin vaikka kuinka kauan - toki syöden nakinpaloja. Sitten treenattiin tervehtimistä, tällä kertaa niin, että minä menin Mayan kanssa tervehtimään kouluttajia. Käteltiin ja koiriakin vähän kosketeltiin. Hyvin meni. Mirolta tämä ei sujuisi. No, ei olla treenattukaan. Sitten treenattiin peruuttamista (kaukojen alkeita) - ja siitä istumista. Tämän Maya osti niin hyvin, että peruuttamisesta pelkästään ei sitten enää tullutkaan mitään, kun se takapuoli tippui maahan suhteellisen heti. Tästä treenattiin Mayan kanssa myös maahanmenoa, jossa vielä tarvitsee paljon apuja. Peruuttamista sivulla emme vielä treenanneet, kun ei Maya vielä ole paljon treenannut seuraamistakaan, enkä halua nyt ihan sekoittaa sitä. Seuraamisessa tehdään vaan muutamaan askelta ja namin kanssa. Tosin mietin, mahtaisiko oikeiasti se kosketuskeppi olla tässä avain onneen... Kaukoista vielä sen verran, että Maya menee aika kivasti maahan (heittäytyy) ja nousee siitä istumaan, mutta se seisomaan nouseminen, jonka opetin ihan aluksi, on unohtunut...

Sitten otettiin sitä tarjoamista, mitä minun täytyy vielä miettiä :). Toki ollaan treenattu Mayan kanssa niin, että se on tehnyt asioita ilman, että niitä on nimetty ja sen on pitänyt hoksata, mitä haetaan. Mutta tuo edessä oleminen ja siitä kaiken mahdollisen tarjoaminen vaan mietityttää minua siksi, että Mayan on kuitenkin tarkoitus mennä näyttelyihin, enkä todellakaan halua, että se siinä tuomaripöydän edessä seistessään päättää tekemisen puutteessa ruveta tarjoamaan kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Ihan riittää se, kun aikoinaan opetin Sandralle kierimisen ja se päätti sitten agikisoissa kieriä taukoruudussa (joo, elettiin vuotta kuokka ja kivi). Joten tätä minun täytyy vielä pohtia itsekseni. Toki sillä on käsky siihen seisomiseen, mutta en usko sen vielä täysin sisäistäneen sitä, vaikka tosi kivasti jo esiintyykin. Kilpailu shelteissä on kumminkin niin kovaa, että koiran pitää osaa esiintyä mahdollisimman hyvin.

Sitten kerratiin kosketuskeppiä ja sen Mayan on sisäistänyt ihan pienellä treenillä (lue: ei olla kotona treenattu), tosi hyvin. Nyt pitää löytää se, missä tätä voidaan hyödyntää. Ehkä tuo seuraaminen? Sivulle tulo?

Noudon alkeita käytiin myös läpi. Vaikka Maya kotona hakee kapulan tosi hyvin ja tuo jopa minulle, se ei oikein hyvin onnistu tuolla. Liekö sitten siinä liikaa häiriöitä? No, treenit jatkuu. Eikä oikein antanut/nostanut minulle kapulaakaan, vaikka tämäkin onnistuu kotona jo jotenkuten. Lisää treeniä :).

Malttia treenattiin myös - toiset ottivat tämän niin, että koirat olivat makuulla ja ohjaajat menivät vähän matkan päähän tai liikkuivat koiran ympäri. Maya ei vielä osaa maaten tätä, mutta istuen ollaan päästy jo vähän pidemmälle. En minä kauhean kauas pääse, mutta muutaman metrin päähän ja siitä sitten kävin palkaamassa koiran siitä, kun istui paikallaan. Jonkin verran voin liikkuakin.

Rivissä otin myös maahanmenoa ja sitä, että pysyisi paikalla. Tämäkin edistyy. Eli saattaa jo jäädä maahan ja voin jopa suoristaa itseni :). Ehkä se oppii tämänkin. Kotona meillä olikin sitten ihan väsynyt pikku sheltti..

Nyt sitten odotellaan heinäkuun Lentsun kurssia Mayan kanssa. Siellä meillä onkin seurana vanhojen tuttujen uudet koirat - tulee kiva kurssi varmasti!

Tässä vielä kertaukseksi perusvalmiudet kurssin sisältö:
- kontakti (koira ottaa katsekontakin ohjaajan edessä, perusasennossa, häirittynä)
- kohdistaminen (koira koskee kohdetta kuonollaa, kohteen siirtäminen)
- istuminen (koira istuu peruuttaessaan)
- peruuttaminen/takaruumin hallinta (koira peruuttaa ohjaajan edessä, maahanmeno peruuttaen)
- perusasento (koira tulee perusasentoon ohjaajan edestä)
- vauhdikas luoksetulo (koira juoksee ohjaajan luo avustajan ensin pitäessä sitä kytkettynä)
- kontaktin säilyttäminen liikkeessä (koira säilyttää kontaktin ohjaajan liikkuessa taaksepäin)
- maahanmeno (koira menee maahan sivulla, peruuttaessaan)
- seisominen (koira seisahtuu peruuttaessaan)
- paikallaolo/odottaminen
- doggie-zen (katsekontakti - ole hyvä)
- esineestä kiinnipitäminen
- esineen luovutus
- hyppy (koira irtautuu ja hyppää edessä olevan esteen yli)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti