lauantai 8. tammikuuta 2011

Tokotreenit lämpimässä

Kun torstaina paleltiin kylmässä hallissa mätsärissä, niin perjantaina päästiin sitten Tuijan koirakoulun lämpimään mattohalliin treenaamaan tokoa. Aika luksusta. Meillä oli kavereiden kanssa pari tuntia varattuna treeniaikaa perjantai-illalla. Maya sai treenikavereikseen Pepsin, Mion ja Lyylin. Treenit aloitettiin paikalla makuulla ja minäkin sitten reippaasti menin piiloon. Maya pysyi tosi hyvin, mutta kaula kyllä venyi kun se kuikuili perääni ja katseli vähän kavereitakin. Sitten tehtiin liikkeitä vuorotellen, ensin ihan vain seurautin vähän ja otin yhden suoran luoksetulon, jotta Maya tottuisi paikkaan, eikä ihmettelisi peilejä (kun se ihmettelee niitä kotona makuuhuoneessakin). Kerran se vilkaisikin peiliin, kun juoksi luokseni, mutta jatkoi matkaa kuitenkin vauhdin siitä muuttumatta.

Sitten otin ruutua - ensin vietiin yhdessä alusta ruutuun ja sitten lähetys ruutuun. Meni tosi hyvin ja pysähtyi alustalle kääntyen minuun päin. Toinen samanlainen vähän pidempää (merkiltä) ja taas hyvin. Koska kaikki kaveritkin oli lähetetty myös tyhjään ruutuun, ei me voitu jäädä huonommiksi, vaan kolmannella kerralla lähetin Mayan tyhjään ruutuun. Hyvin meni ja pysähtyi käskystä jälleen kääntyen minuun päin. Hieno tyttö.

Sitten käytiin hypyn kimppuun, jonka luulin sujuvan tuosta vaan, kun kerran ollaan treenattu ja silloinkin onnistui :). Jep. Nyt kyllä kiersi hypyn pari kertaa, hyppäsi, ei istunut jne. Kunnes sitten sain vähän neuvoja ja vein Mayan esteen taakse istumaan ja aloitettiin liikkeen lopusta. Samoin annoin Mayalle istu (sit) -käskyn liian aikaisin (kerrankin käsky liian aikaisin) jo silloin kun Maya oli ilmassa.. joten kun pari kertaa otettiin liike lopusta ja sitten annettiin tuo istu-käsky vähän myöhemmin, saatiin jo onnistuminenkin aikaiseksi. Tätä otin vielä uudelleenkin. Kumman vaikealta tuntui, vaikka luulisi olevan ihan helppo juttu. Mutta eipä kyllä olla tätä aikoihin treenattukaan - oma estekin on lumen alla.

Uutena treenattiin sitä merkkiä. Neuvona viedä lelu n. 2 m päähän merkin taakse ja lähettää Mayan merkki (taakse) -käskyllä merkille. Tätä sai ottaa 2 kertaa :). Hyvin meni ja sitten piti käydän merkin takana ja lähettää koira tyhjälle merkille ja pysäyttää se. Maya teki upeasti. Kyllä se oppii hyvin, kun vaan osaa opettaa. Kiitos Lentsu.

Otin myös liikkeestä maahanmenoa - tätä peiliä apuna käyttäen, tosin meille se taisi kyllä olla hankalampaa... minä kun en ollut tottunut siihen ja Maya vielä vähemmän. Tarkoituksena oli nyt lähteä liikkeelle Mayan nimeä käyttäen (ei sivu-käskyä) ja käännöksen kautta ottaa maahanmeno. Kun vielä itse osasin tehdä tämän luontevasti, niin kuin tavallisesti (ne peilit sekoitti minua), niin ihan hienostihan se Maya tippui maahan. Ja nyt pysyy siellä myös, kun palaan sen taakse eli sinänsä liike on aika hyvällä mallilla.

Jossain vaiheessa otin myös liikkeestä seisomista, joka meni parilla ensimmäisellä kerralla hienosti ja sitten alkoi tökkiä ja Maya tarjosi maahanmenoa. Mahtoiko se sitten luulla, että ensimmäisillä kerroilla ei tehnytkään oikein ja alkoi tarjota jotain muuta? Se kyllä sekoittaa herkästi maahanmenon ja seisomisen liikkeestä.. itse en saisi olla yhtään epävarma, enkä varsinkaan tippaakaan varmistella (katsoa taakse ym).

Kaukoja otettiin myös vähän - ne menivät paremmin, kun tultiin kehästä ulos ja harjoittelin niitä siinä "lepoaluueella". Siinä pääsin jo oikein hyvän matkan päähän ja Maya ei liikkunut oikeastaan ollenkaan istu-maahan -vaihdoissa.

Seuraamista harjoittelin naksulla - palkkasin perusasennosta ja vähän myös oikeasta paikasta, joka oli kyllä melkoisen hukassa, Maya edisti melko lailla. Ollaan nyt harjoitelut sitä vasempaan käännöstä paikalla ja se menee aika hienosti takapäätä käyttäen. Sisätuolitreeneistä on ollut apua :). Yritän nyt vaan pitää seuraamisen iloisena, enkä kamalasti puutu tuohon edistämiseen. Miro löysi hyvän paikan sillä neuvolla, että palkitsin se aina, kun se seurasi niin tiiviisti, että painoi minua. Tätä ajattelin yrittää käyttää myös Mayalla, mutta ihan vielä ei olla siinä, että Maya painaisi seuratessa, joten treenit jatkuu...

Lopuksi otettiin vielä yhdessä paikalla istuminen. Maya jäi hyvin ja pysyi reippaana istumisessa. Käytiin piilossa ja oltiin siellä hetki ja palattiin koirien luo. Kaikki onnistuivat hienosti.

Lähes kaikkea tuli treenattua paitsi noutoa... noutokapula oli vain kassissa mukana. Ensi kerralla se varmaan pitää kaivaa esiin sieltä. Tehtiin vielä pieni lenkki porukalla, tosin lumikinokset ja auraamattomat tiet vaikeuttavat kyllä lenkkeilyä lähes kaikkialla. Tosi kivat treenit oli kivalla porukalla - ensi viikolla jatketaan.

Tänään Miro ja Maya pääsivät lumilenkille pellolle ja metsään. Jessus sitä lunta on paljon ja käveleminen (rämpiminen) hangessa on kyllä työlästä. Viime vuonna oli paremmat polut - nyt tuntui, että joka toisella askeleella upposi polvia myöten hankeen. Koirilla oli kivaa ja nyt ne vetelevät tyytyväisinä päiväunia Casper vieressään. Cassu on nukkunut koko päivän kerällä fleece-viltittiin kääriyteenä välillä vain asentoa vaihtaen. Kissan mielestä paras tapa viettää pakkaspäivää.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti