torstai 25. elokuuta 2011

Kisaraporttia

Eilen oli sitten Mayan toinen avoimen luokan kisa. Kiitollinen TKY:lle, että ystävyysotteluiden "varjolla" olemme päässeet Mayan kanssa kisaamaan. Nyt oli vuorossa Auran Nuuskujen järjestämä kisa Piuhan kentällä Maskussa ja tuomarin - kukas muukaan kuin - Lentsu. Joo, ei se ole helpompaa mennä kouluttajan tuomaroimaan kisaan, sillä hän tietää kaikki virheet ja ohjaajan kommervenkit. Ja sitten vielä koira sattuu tykkäämään kovasti Lentsusta ja pelko olikin, että Maya käy välillä kysymässä Lentsulta, menikö hyvin.. tätä se on tehnyt treeneissä. Myöskin palautetta on varmasti odotettavissa ja kotiläksyjä :).

Evan kanssa kävin tekemässä kenraaliharjoitustreenit TSAUkkilassa tiistaina. Taas tuli uusia virheitä esille - tosin sain myös hyvin harjoiteltua tuota liikkeenohjaajahäiriötä. Eva lähti sitten vielä Vallen kanssa kannustamaan meitä kisohin, kiva!

Kokeessa oli vain 6 alokasluokan koiraa, 4 avoimen luokan ja 3 voittajan koiraa. Kisan olisi siis luullut menevän nopeaan.. no, ihan nopeasti se ei mennyt. Liikkeenohjaaja oli uusi ja kaaviot pitkiä. No, tulipa sitten näitäkin harjoiteltua. Mayan kanssa odottelimme vuoroamme kehän laidalla, josko se vaikka vähän rauhoittuisi ja jaksaisi keskittyä paremmin. Se kun käy melkoisen kuumana..

Meidän suoristusvuoromme avoimessa luokassa oli vasta neljäntenä eli viimeisenä. Paikallaanolossa saimme viereemme dobberin. Ei siinä mitään, mutta kun ohjaaja keskusteli jo kentän ulkopuolelle, että koira ei pysy paikoillaan ja saattaa (tai siis todennäköisesti lähtee) lähteä sieltä kuin ohjus. Minä jo hetken ajattelin, teenkö ollenkaan koko paikallaanoloa. Siinä vaiheessa kun tuomari piti meille puhuttelua ja sanoi, että älkää jännittäkö, ei teillä ole mitään pelättävää, meinasin jos sanoa, että ai eikö muka ole? Minä siis jännitin sitä, minne se dobberi sinkoaa (syökö Mayan) ja lähteekö Maya paikallaanolosta, jos se sinkoaa vierestä jonnekin.

Yritin pitää Mayan katsekontaktia yllä, kun tuomari puhui meille ja liikkeenohjaaja - tällä kertaa onnistuin melko hyvin ja Maya meni hienosti maahan ihan ensimmäisellä käskyllä! Sitten vaan piiloon.... ja kun olimme hetken olleet piilossa, kuuluu ääni, ottakaa nro x kiinni. Dobberi oli lähtenyt. Ohjaaja kutsui sitä ja sai kytkettyä. Ja vähän ajan päästä seuraava, ottakaa nro y kiinni ja sprinkku oli lähtenyt. Siinä sitten minä ja tollerin omistaja revimme puusta lehtiä ja odotimme kauhulla, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä meidän koiramme ovat tehneet.. Palasimme kehään ja siellä nämä kaksi makailivat kaukana toisistaan (tolleri oli suoritusvuorossa ensimmäinen ja Maya viimeinen) paikoillaan. Sitten vielä piti jännittää malttaako Maya nyt pysyä maassa niin kauan, kun olen päässyt sen sivulle ja vielä odottaa käskyä nousta istumaan. Hyvin meni. Ja me saimme täydet 10 pistettä!! Että olin ylpeä pienestä. Vaikka muut liikkeet menisivät pieleen, tässä riittäisi iloitsemista.

Sitten piti odotella taas omaa vuoroa. Se hyvä puoli siitä oli, että ehti vähän seurata, mitä kehässä tapahtuu ja mistä liikkeet alkavat tms. Pitkät oli kaaviot ja matkat. Yllättävän paljon aikaa meni myös paikasta a siirtymiseen paikkaan b. Maya onneksi on hyvin hallittavissa myös nuo siirtymiset - Miron kanssa tuo olisi ollut täyttä tuskaa.

Liikkeet tehtiin perinteisessä järjestyksessä (toki näin onkin useimmiten alemmissa luokissa), joten seuraamisessa aloitettiin. Maya lähti kivasti liikkeelle, mutta seurasi sellaisessa paikassa, että en yhtään nähnyt sitä itse, joten en tiennyt, onko minulla koiraa edes mukana. Apua. Yleensä Maya vähän edistää ja se on minulle parempi, kun näen, onko se mukana.. pari haahuilua taisi tulla ja taisi jättää yhden perusasennon tekemättä. Täyskäännökset menivät paremmin kuin oletin. Koska seuraamispätkä oli pitkä ja olemme vähän pidempää pätkää harjoitelleet, Maya haahuili vähän lopussa ja eksyi jonnekin toiselle puolelleni. Tätä on sattunut myös treeneissä - onneksi nyt vasta ihan lopussa. Saimme tästä 7 pistettä.

Liikkeestä maahanmeno on Mayan bravuuri, mikä ei toki tarkoita sitä, että se kokeessa onnistuisi. Nyt onnistui. Maya tipahti maahan - minä jatkoin matkaa (ja taas pitkälle), pysähdys - koiran taakse ja sivulle. Ja Maya jopa malttoi odottaa käskyä, ennenkuin nousi sivulle - eikä hypähtänyt myöskään ilmaan! Tästä täydet 10.

Luoksetulo oli sijoitettu ihan kehän reunaan ja puolessa välissä oli sihteerin pöytä. Hieman mietin, onko tämä nyt hyvä vai huono asia. Ei ollut kumpaakaan. Maya jäi kiltisti istumaan ja malttoi odottaa, kun kävelin pitkälle kehän toiseen laitaan. Olin lämmittelyssä ottanut pari luoksetuloa ja palkannut stopista. Mayahan ennakoi stoppeja treeneissä tosi vahvasti ja kisoissa sitten kiitää tuhatta ja sataa... mutta tällä kertaa pieni sininen pysähtyi käsimerkistä hyvin ja hypähti perusasentoon sivulle. Taisi olla vähän vinoon :). Tästä hienosti 9 pistettä.

Pieni muistutus Mayalle, että seuraavaksi tehdään liikkeestä seisominen. Ja ei kun menoksi. Maya seurasi nyt liikkeissä tosi hyvin (minulle on ehkä jäänyt traumoja siitä, kun Miron seuraaminen liikkeissä oli tosi huonoa) ja top-käskyllä jäi seisomaan hyvin. Tai niin ainakin oletan :). Siellä se seisoi, kun käännyin matkan päässä ympäri ja jatkoin koiran ohi ja taakse. Eikä muuten liikkunut! Vau. Mutta perusasennon kyllä ennakoi... Tästä 8,5p.

Noutaminen olikin sitten luku sinänsä :). Voi Maya. Heitin kapulan ja otin Mayaan katsekontaktin, jonka jälkeen se vasta saa luvan (käskyn) lähteä noutamaan. Ja lähtihän se - vauhdilla ja haukkuen. Eikä siinä vielä kaikki.. Lentsun mukaan murisi vielä, kun toi kapulaa minulle (minä en kuullut, minä varmaan harmittelin vielä mielessäni sitä haukkumista). Toihan se sen pienen kaarroksen (oli viemässä kapulaa vissiin jonnekin muualle tai jollekin toiselle) tehtyään sivulle, tosin perusasento oli kyllä aika kaukana minusta. Yletyin kuitenkin hyvin kapulaan. Tästä 7 pistettä. Ja tästä seuraa varmaan kotiläksyjä...

Kauko-ohjaus oli vuorossa seuraavana. Maya meni hyvin maahan, jätin koiran ja kävelin taas melko pitkän matkan päähän (tosin ei haittaa, ollaan onneksi treenattu pidemmältäkin matkalta). Ensimmäisellä nousi hienosti istumaan, mutta sitten alkoi kuikuilla taakseen - ilmeisesti taas otti häiriötä liikeenohjaajasta, joten vaati 2 käskyä maahanmenoon. Loput kaksi (istu, maahan) teki hienosti, eikä liikkunut paikastaan. Tästä 7,5 pistettä.

Sitten vielä se hyppy... tässä olin nyt varovainen, ettei Maya vaan pääse hyppäämään ennen lupaa. Jäin esteestä melko kauas ja toivoin vaan, että Maya siitä huolimatta hyppää esteen yli. Ei huolta - hyvin lähti ja maltoin odottaa, että on maassa ja vasta sitten "sit" -käsky. Istui hyvin. Siitä käsky "sivu" ja Maya hyppäsi takaisin päin ja tuli sivulle. En oikein muista, mutta melko varmasti hypähtäen :). Tästä saimme hienosti 9,5p.

Lopuksi vielä kokonaisvaikutus, josta saimme täydet 10 pistettä. Näin Maya oli hienosti saanut toisesta avoimen luokan kisastaan ykköspalkinnon kokonaispisteillä 173,5p. Sijoituimme jälleen toisiksi ja saimme pokaalin ja ruokaa. Mayahan alkaa kohta ansaita omat ruokansa (eri asia sitten kelpaako sille...).

Tänään neidillä on tokokurssi ja huomenna Maya sitten lähteekin Ahvenanmaalle kisaamaan - agilityssä tällä kertaa. Mayalla on alkanut harrastuskausi ja näyttelyt ovat nyt haudattu tältä vuodelta. Häntä saa olla ihan missä asenossa Maya sitä haluaa pitää.

2 kommenttia: