perjantai 19. elokuuta 2011

Maya korkkasi avoimen luokan

Meillä oli eilen Mayan kanssa ensimmäiset avoimen luokan tokokisat. Pääsimme kisaamaan TKY:n joukkueeseen ystävyysotteluun Spanielikerhoa vastaan. Kisat järjestettiin Haunisissa ja olivat mukavan pienet: 8 alokasluokan koiraa, 4 avointa ja 1 voittaja. Tuomarina Ralf Björklund.

Mirva onneksi suostui kuskiksi, muuten Hauninen on kyllä työssä käyvällä (ensin työpäivä, kiireesti kotiin, Miro ulos jne.) ja autottomalla ihmisellä aika vaikeasti saavutettava kisapaikka. Ukkonenkin alkoi juuri ennen kun lähettiin ja vettä tuli kaatamalla. Onneksi kisapaikalla ei sitten enää satanut. Vielä kun oma vatsa on tiistaista asti ollut todella huonossa kunnossa (ja on edelleen, joten ei johdu jännittämisestä), niin alku oli aika hankalaa. Onneksi tällaiset murheet unohtuvat kisapaikalla.

Maya oli suoritusvuorossa toisena, oikein ideaali paikka. Treenit kotona ovat menneet oikein hyvin, joten lähdin ihan luottavaisin mielin kisaan. Maya osaa kyllä kaikki liikkeet, mutta sitten se kisatilanne - se on niin erilainen, että mitä tahansa voi sattua. Ja sattuikin :).

Kisa käytiin Haunisissa nurmikentällä, joka oli tosi pitkä - ja märkä. No, onneksi Maya ei tunnetusti ole mikään hienohelma ja nurmella on treenattu muutenkin. Paikallaanolon otin aika varman päälle, koska treeneissä Maya on viime aikoina vaatinut kaksi käskyä. Päätin onnistua tässä. Maya ei myöskään vielä ole kauhean kärsivällinen odottelun suhteen, joten tuo liikkeenohjaajan puhuminen aluksi herpaannuttaa sen kontaktin minusta - ja toisaalta, koska me ollaan niin vähän treenattu liikkeenohjaajan kanssa, vie Mayan huomion liikkeenohjaajaan. Joten vapautin sen sivulta aika monta kertaa ja otin uudelleen, jotta saisin sen ottamaan kontaktia minuun. Annoin melkoisen ponnekkaan käskyn maahan (edelleen ystävällisesti) korostaen sitä vähän (ihan vähän vaan...) vartalolla. Mutta Maya tipahti ensimmäisellä maahan! Yes. Sitten vaan kohti kehänauhaa ja kehästä ulos liikkeenohjaajan perässä kohti piiloa. Ja kyllä ne 3 minuuttia ovat PITKÄT! Välillä näkyi, kun tuomari kirjoitti jotain ylös, ja sehän ei yleensä tiedä mitään hyvää.. Kun palattiin kehään, makasi Maya kuitenkin ihan rauhallisena paikallaan. Mutta puolessa välissä kun olin palaamassa sen luo, nousi istumaan. Ihan hassua. No, pysyi paikoillaan kumminkin. Tästä sitten saimme vain 6. Oli kuulemma haistellut nurmikkoa (ja haisteli samaa kohtaa, kun liike alkoi siitä myöhemmin ja muutama muukin haisteli sitä samaa kohtaa, joten siinä oli jotain - tosin ainahan sitä voi olla) ja sitten se ylös nouseminen liian aikaisin. Aika raju pisteiden pudotus kumminkin mielestäni. No, saatiin sentään jotain. Kysyin Mirvalta vielä, miten Maya oli maannut - ja kuulemma ihan rauhallisesti ja vähän haistellut. No, itse olen tyytyväinen siihen, että pysyi paikoillaan!

Yksilöliikkeet tehtiin perinteisessä järjestyksessä, joten aloitettiin seuraamisella. Maya lähti hyvin liikkeelle ja parin askeleen päästä siirryttiin juoksuun - ihan hyvin meni sekin. Sillä oli selkeästi hieman vaikeuksia seurata pitkällä nurmella ja kuoppaisella alustalla, mutta minulla itselläni se oli vielä vaikeampaa. Tosi hyvin Maya kyllä seurasi ja piti kontaktia. Ensimmäinen perusasento jäi tekemättä (arhghh), mutta kaksi seuraavaa Maya teki hyvin. Tästä me saimme 7...

Maahanmenossa meni taas maahan ihan superhienosti tipahtaen - jatkoin matkaani - käännös ja koiran taakse ja siitä sivulle. Maya pysyi hienosti (tosin se kyllä osaakin tämän - aina voi silti sattua vaikka mitä) maassa. Mutta kun sitten annoin käskyn sivulle, neiti hyppää metrin ilmaan ylöspäin ja laskeutuu puolimetriä sivulle - ei tainnut edes istua. Ei voinut kuin nauraa. Tästä 7,5.


Luoksetulon jättömatka oli pidempi kuin olin odottanut, ei siinä mitään.. vauhtia vaan ehtii tulla aika tavalla. Vaikka on treeneissä ennakoinut pysähdystä, osasin kyllä odottaa, että kisoissa ei tee sitä. Ei tehnyt ei. Jäi hyvin istumaan, hieman nyki, kun liikkeenohjaaja sanoi "käsky". Lähti tuhatta ja sataa kohti, annoin käsimerkillä pysähdyskäskyn - vähän mietti.. valui ja pysähtyi. Ehkä jopa hieman varasti (ehkä ei), kun kutsuin sivulle. Ja tietysti hypähti sivulle. Tästä siis 6, joten ilmeisesti tulkittiin läpijuoksuksi..


Seisominen seuraamisen yhteydessä meni upeasti - Maya pysähtyi top-käskyllä, minä kävelin eteen ja takaisin taakse, eikä likka liikkunut mihinkään ja teki hyvin perusasennon: 8,5. Nyt en kyllä ole ihan varma, ennakoiko perusasentoa vai ei.. se nimittäin voisi selittää, miksi saimme vain 8,5.

Noutaminen meni hienosti! Maya pysyi sivulla, lähti luvalla vauhdilla kapulalle, nappasi sen (vielä takaa) suuhunsa ja tuli hienosti sivulle (ehkä olisi voinut olla 5-10 cm lähempänä, mutta oli kyllä hienosti sivulla ja piti kapulaa suussaan, eikä kertaakaan edes ollut tiputtanut sitä). Olin siitä niin ylpeä! Saimme tosin vain 7, mille en keksi mitään selitystä...

Kauko-ohjauksessa Maya otti liikkeenohjaajasta ihan hirveästi häiriötä. Mayahan osaa avoimen luokan kaukot ihan superhyvin, en oikein edes tajua, miten Miron jälkeen olenkin saanut Mayan tekemään ne niin hienosti. Siksi olinkin melkoisen kauhuissani, kun Maya jumitti ensimmäistä istumaan nousua. Tässäkö tämä nyt on? Tuleeko tästä samanlaista taistelua kuin aikoinaan Miron kanssa? Sitten vaan päätin, että minä saan Mayan ylös sieltä. Kolmannella käskyllä nousi istumaan ja loput teki kuin vettä vaan liikkumatta yhtään. Tästä pisteitä 7.

Estehyppy viimeisenä. Hyppy oli sijoitettu tosi lähelle kehänauhaa ja minua pelotti melkoisesti viedä Maya sinne. Minulle on jäänyt Miron kanssa kisaamisesta pari muutakin traumaa: pelko, että koira lähtee kehästä liiasta innosta ja se, että hyppää ennen aikojaan (josta tulee nykyään heti nolla). No, olisi pitänyt luottaa Mayaan enemmän :). Mayahan pystyy kehässäkin vaihtamaan paikkaa nätisti seuraten, mitä Miro ei ikinä pystynyt. Ja sivulla käskyllä pysyi hyvin hypyn toisella puolella. Koska viime päivinä olen saanut Mayan hypyn melkoisen sekaisin (ei kestä tässä toistoja - jos saan yhden onnistuneen suorituksen - ei kestä sitä, että teen sen uudelleen, vaan sitten alkaa tarjota ties mitä tai ei hyppää lainkaan), vähän jännitin tätä. Ihan turhaan. Maya hyppäsi hyvin, ajautui kyllä aika kauaksi esteen taakse, mikä toisaalta ihan hyvin. Kuten opetettu, en antanut istu-käskyä ilmassa (jos olisin antanut, ei varmaan olisi istunut, ehkä ei vielä toisellakaan..), vaan vasta kun tassut oli maassa. Sit-käskyllä Maya istui kauniisti. Ja sivu-käskyllä hyppäsi takaisin ja tuli sivulleni ehkä lievästi hypähtäen. Tästä 8,5 ja ihan en taaskaan tajua, miksi pisteitä lähti noinkin paljon.. Kokonaisvaikutuksesta saimme 8, mikä kyllä oli ihan paikallaan. Tosin se toinen Maija (pon), joka voitti luokan ainoalla ykköstuloksella teki kaiken niin hienosti ja sai vain 9. Sitä vähän ihmettelin.

Kaiken kaikkiaan hyvä avaus - olen Mayaan tosi tyytyväinen. Maya keskittyi hyvin, ei vinkunut, ei haukkunut, vire pysyi koko ajan. Itse asiassa Maya oli tosi innoissaan ja kävi ehkä hitusen verran liian kuumana, mutta toisaalta mieluummin niin kuin, että ei olisi mitään intoa. Mayasta työskentely nyt vaan on niin huippukivaa. Pisteitä saimme yhteensä 142 ja se oikeuttaa 2-palkintoon. Sijoituimme 2.sijalle ja Maya sai vielä ison pokaalin ja ruokasäkin. Paras palkka sille kyllä taisi olla aksatreenit kisan jälkeen Mirvan kanssa. Varsinainen Mayan puuhapäivä. Tänään lepäillään ja huomanna Maya pääseekin Mirvan kanssa Nooran agilitykurssille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti