torstai 19. elokuuta 2010

Mayan ensimmäiset kilpailut

Eilen oli Lentsun kurssin päätöskilpailut. Paikalla vain kaksi rohkeaa kurssilaista: Maya ja Welmu. Kaatosade toi vähän lisäjännitystä treeneihin - tosin se vesisadekin siitä sitten loppui. Minä ja Maya tosin olimme ehtineet kastua jo lenkillä - pitihän Miron päästä lenkille ennen kuin minä ja Maya lähdimme Kupittaalle.

Maya sai vanhempana aloittaa "kisat". Kilpailu koostui seuraavista liikkeistä: sivulle tulo, seuraaminen, puunkierto, liikkeestä maahanmeno ja kaukokäskyjen maahanmeno. Näistä piti valita yksi, jonka tekee palkattomana. Hetken mietittyäni valitsin puunkierron :). Aluksi juteltiin Lentsun kanssa koiran virittämisestä kisoihin/treeneihin, jotta koira keskittyy ohjaajaan ja on valmis tekemään ohjaajan kanssa töitä. Virittämisen tulee olla samanlainen niin treeneissä kuin kisoissakin. Taidan tehdä Mayan kanssa Lentsun neuvojan mukaan niin, että laitan sen ensin maahan, kutsun siitä sivulle ja teen sitten yhden käännöksen.

Näin siis toimittiin. Ja ei kun kisaamaan :). Ensimmäisenä sivulle tulo. Koiran sai jättää istumaan niin pitkän matkan päähän kuin halusi. Jätin Mayan muutaman metrin päähän ja kutsuin sivulle. Tuli reippaasti ja hyvin sivulle, tosin pienen hypähdyksen kautta. Tätä olen nyt treenannut pois ohjaamalla Mayaa kädellä/namilla ja näin menee ihan ok. Kovalla kädellä en siihen puutu, vaan treenataan hiljalleen.

Seuraavana pieni pätkä seuraamista (suoraan) ja palkka siitä, kun koira seuraa hyvin. Tässähän sai siis käyttää namia. Meni oikein hyvin, Maya seurasi valppaasti, piti kontaktia ja oli hyvässä paikassa.

Sitten puunkierto - ilman palkkaa. Lähetin Mayan oikealta puun ympäri - meni oikein hyvin. Kauhean pitkältä matkalta ei vielä mene, mutta tätä on helppo ja kiva treenata. Koirallehan tämän on niin hauskaa, että sitä palkkaa ei oikeastaan edes tarvita. Ja ei edes hauku!! Puunkierto kun saadaan vielä paremmaksi, voidaan sen yhteydessä sitten treenata sitä pysäyttämistä ja sivulle tuloa.

Sitten oli vuorossa liikkeestä maahanmeno. Pienet tarkennukset Lentsulta, mitä sai tehdä - ja hain alustan ja päätin ottaa ns. koko liikkeenä. Maya lähti liikkeelle ehkä vähän hitaammin kuin seuraamisessa, sillä ei itse asiassa ole edes väliä - meni maahan tosi hyvin ja jäi hyvin. Kävelin 4-5 m päähän, laitoin alustan ja namin sille, palasin Mayan sivulle - ja Maya pysyi maassa!! Kesti vielä pienen viiveenkin. Jee! Siitä sitten OK-käskyllä vapautus palkalle. Hieno sininen tyttö!

Viimeisenä oli kaukojen maahanmeno. Koira jätettiin istumaan ja itse sai siirtyä sen matkan päähän, jonka oli valinnut. Minä siirryin metrin puolentoista päähän ja siitä käsimerkillä ja käskyllä Maya maahan. Hieno tyttö. Tässä oli siis Mayan ensimmäiset "kisat". Hienosti neiti toimi - taisinpa jopa kuulla (varmaan ensimmäistä kertaa kaikkina näinä vuosina) Lentsun suusta, että Mayan "kisassa" ei ollut huomauttettavaa. Hieman epäilen kuuloani kyllä :).

Kun Welmu oli suorittanut oman kisansa, jatkoimme treeneillä. Nyt oli vuorossa uutena asiana luoksetulon pysähdys. Oikein jouduin miettimään, olenko treenannut sitä vai en ja tulin tulokseen, että en. Tokihan olen pysäyttänyt Mayaa sivulta ja kun se on leikkinyt siinä edessä, mutta en luoksetulon yhteydessä. Miten Maya toimisi, kun pysäyttäisin sen luoksetulon yhteydessä, oli siis arvoitus.

Ensin treenattiin pysähdystä heittämällä pallo Mayan yli. Lentsu piti Mayaa kiinni lähdössä ja minä kutsuin Mayaa ja heitin noin puolivälissä pallon Mayan yli. Kyllä se ihan pallolle lähti iloisesti ja toikin minulle. Tästä muutama toisto. Sitten sama juttu, mutta namilla. Hyvin meni sekin. Sitten tehtiin "koirakoe" eli Maya pysäytettiin pelkällä käsimerkillä - ja mitä tekee tyttö? Pysähtyy kuin seinään. Ja niin kuin minä olen tämän kanssa tapellut Miron kanssa (kuten Lentsukin sanoi). Koirakokeen toinen osa oli se, kun kokeiltiin samaa pelkällä käskyllä. Ja mitä tekee Maya? Tulee suoraan läpi. Eli ei tarvitse kovasti miettiä, kumpaa tapaa käytän jatkossa. Kokeiltiin myös takapalkkaa eli käskyn/merkin jälkeen vapautus takapalkalle. Tässä Maya meni maahan... Tekipä likka tämän treenin yhteydessä evl:n luoksetulonkin; pysähtyi käsimerkistä seisomaan ja kun kutsuin - tuli eteenpäin ja meni maahan... ei siis tiennyt, mitä olisi pitänyt tehdä ja päätti tarjota maahanmenoa. Tästä kaikesta voidaan vetää ne johtopäätökset (ainakin tällä hetkellä), että luoksetulon seisomaan pysäytys tehdään Mayalle käsimerkillä ja maahanmeno käskyllä/takapalkalla. On tuon koiran kanssa kyllä niin kiva treenata!

Toisena uutena asiana oli paikalla istuminen! Sitäkin pitää ruveta treenaamaan heti nuoren koiran kanssa. Lentsu kertoi, että istumista pitää heti treenata niin, että mennään "piiloon", koska ei ole olemassakaan sellaista liikettä, jossa koira istuisi paikallaan ja ohjaaja olisi näkyvissä. Tämä siis tehtiin niin, että koira jätettiin istumaan, palkka vietiin puun taakse, ohjaaja kiersi puun, palasi koiran sivulle ja koira vapautettiin palkalle. Likka teki hienosti! Se on ihana, kun se ei kyseenalaista mitään! Kotona tätä voi sitten treenata niin, että laittaa koira istumaan toiseen huoneeseen, vie ruuan toiseen huoneeseen ja vapauttaa koiran ruualle. Onneksi on kaksio :).

Lopuksi vielä maahanmeno, jonka Maya saikin tehdä pariin kertaan, kun Welmulla ei tänään ollut maahanmenopäivä... Maya pysyi häiriöstä ympärillä huolimatta hienosti maassa - olin kauempana vielä kuin ennen - ja mikä mahtavinta - pysyi maassa, kun palasin sivulle ja kesti viiveenkin. Siitä vapautus "OK" palkalle. Olin tosi onnellinen, kun tämä onnistui nyt näin hienosti. Maya kyllä tekee oikein, kun sille vaan antaa oikeat eväät. Olipa taas mukavat treenit! Nyt muutaman viikon tauko kurssista ja sitten syyskuussa taas Lentsun kurssille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti