torstai 29. heinäkuuta 2010

Tokokurssilla aiheena liikkeestä seisominen

Se pelätty kerta tuli sitten, kun aiheena oli liikkeestä seisominen. Liike, jota en ole osannut opettaa yhdellekään koiristani kunnolla. Senpä vuoksi olin jättänyt sen opettamisen Mayalle tälle kurssille. Jotta en itse tekisi mitään typerää. Eikä se sitten loppujen lopuksi ollut niin hankalaa, kun luulin. Tai no - Maya siis on fiksumpi kuin aina muistan (ja ohjaaja tyhmempi).

Aluksi treenattiin pysähtymistä leikin lomassa. Tosin ensin piti taas valita se käskysana. Tämä tuottaa minulle aina henkistä tuskaa, vaikka olin miettinyt asiaa jo etukäteen. Minulla on "back" käytössä kaukoissa, joten sitä ei voinyt käyttää. Mayalla on "sit" istukomentona (ja kun minä olen kysymyksessä, välillä tulee varmasti käytetty "istu" sanaakin - tai sitä Miron "up" -sanaa), joten en halunnut käyttää mitään sellaista sanaa, mikä muistuttaisi tuota ja koira voisi sekoittaa ne. Näin siis "stå" (Mirolla käytössä) jäi pois - sana alkaa samanlaisella ssss -äänteellä. Myös "seiso" sana on sen verran samantyyppinen ja sitä paitsi käytössä meillä näyttelyseisomisen yhteydessä. Olin ajatellu "stop" sanaa, mutta sekin alkaa s-kirjaimella. Joten päädyin sitten sanaan "top". Väliäkö sillä, mikä se on, kunhan toimii ja minä muistan sen... Tämän kaiken ehdin siis pähkäillä 5 minuutissa...

Leikin Mayan kanssa vetolelulla ja yritin myydä sille tuon "top" -seisomisen/pysähdyksen, heittämällä lelun koiran yli/taakse). Mielestäni Maya hoksasi aika hyvin. Se on äärimmäisen nopeaoppinen otus. Tätä treenattuamme hetken, piti kääntää koira leikkiessä niin, että se oli sivulla ja siitä antaa käsky pysähtyä seisomaan - tämäkin meni kivasti. Tässä siis treenattiin jo liikkeestä seisomaan jäämistä. Tässä sitten vaan tein sen ikävän huomion, että Maya ei palkkautunut kunnolla lelusta. Pysähtyi kyllä ja lähti lelun peräänkin, mutta ei oma-aloitteisesti leikkinyt lelulla. Pikainen neuvottelu Lentsun kanssa ja palkka vaihdettiin lentävään nakkiin. Mistä sitten seurasikin taas heittotreenejä ohjaajalle. Tällä Maya palkkautui paremmin. Maya on jännä koira; osassa se palkkautuu paremmin lelulla, osassa namilla. Kokeilemalla kai saa vain selville, missä milläkin. Epäilen kyllä, että kuumuuskin vaikutti asiaan.Seuraavaksi treenattiin sitten liikkeestä maahanmenon loppuosaa. Eli koira jätettiin seisomaan, etupalkaa eteen ja koiraa totutettiin siihen, että se pysyy paikoillaan, vaikka ohjaaja liikkuu. Jaksan kyllä ihmetellä, miten tuo likka voi tällaisenkin tajuta heti. Joko (hyvin mahdollista) opetin Miroa ihan väärin tai sitten tuo vaan on paljon näppärämpi. Maya antoi minun liikkua hyvin eteen, sivulle, edes takaisin - ja sain jopa onnistumaan takaakierronkin - Lentsun ystävällisillä neuvoilla (turhat käskyt vain sekoittavat koiraa). Jätin Mayan "top" käskyllä ja pienellä avulla seisomaan ja vapautin sitten "ok" -käskyllä namille hetken kierrettyäni koiraa/kenttää. Hyvä tyttö. Maya siis.

Sitten treenattiin kaukokäskyjen seisomaan nousemista kahdella tavalla eli niin, että etujalat pysyvät paikoillaan ja niin että takajalat pysyvät paikoillaan. Ensin Maya maassa ja "vedettiin" namilla ylös. Muutaman kerran Maya ihmetteli, mitä tehdään, mutta sitten nousi sieltä hienosti. Tosin kuulemma liian kovalla vauhdilla. Sitten treenattiin niin, että koira oli jälleen maassa ja pienellä käsiavulla rintakehän alta saatiin koira nousemaan ylös niin, että se samalla peruutti taaksepäin. Tätä ollaan treenattu Mayan kanssa ihan pentuna ja tuntui siitä jotain muistavankin. Tässä vaiheessa oltiin sitten muuten jo syöty melkein  3 nakkia. Aika paljon tuollaiselle pikku koiralle.

Jossain vaiheessa treenattiin myös sitä, että koira irtoaa ohjaajastaan parisen metriä ja sitten pysäytetään seisomaan. Tässä piti ottaa se oma mielikuvitus mukaan ja sehän on minulle aina niin turkasen vaikeaa. Miten saada koira irtoamaan ilman esim. hyppyestettä (tässä treenatiin siis hyppyä ilman hyppyä)? Maassa oli sopivasti tyhjä alusta ja päätin sitten kokeilla lähettää Maya eteen -käskyllä (jota on nyt treenattu) alustalle - lähtihän se sinne - ja sinne pysäytys. Koiran siis tarkoitus lähteä eteen ilman ohjaajan ja käskystä pysähtyä ohjaajaan päin eli kuten alokasluokan hypyssä.

Sitten treenattiin takapalkalla luoksetulon pysähdystä. Takapalkkaa en ole aikaisemmin käyttänyt Mayan kanssa. Maya jätetiin istumaan ja takapalkka 1-2 m päähän koirasta. Ensin vain kutsuttiin luokse ja vapautetiin sitten palkalle. Suhteellisen lyhyt välimatka tietysti, kun uutta asiaa opetettiin. Tästä muutama toisto ja sitten koiralle annettiin pysähtymiskäsky ("top" + vielä vahvistamaan käsimerkki, myöhemmin voi sitten päättää kumpaa käyttää) ja vapautettiin palkalle. Hieman tämä vaatii nyt treeniä, mutta sain kyllä ihan onnistuneenkin suorituksen. Siis koira oli tässä taas paljon fiksumpi kuin ohjaaja, jolla tuntuu vain 1 asia kerrallaan pysyvän päässä... Kun pitää ajatella käskyä, omia liikkeitä, niitä heiluvia käsiä, pysäyttämistä, vapauttamista, palkkaamista..

Lopuksi vielä paikalla makuu, joka meni Maylta hienosti. Kontakti koiraan ennen käskyä, ensimmäisellä maahan, jäi hyvin ja pysyi paikoillaan. Lyhyt aika = onnistuminen. Itse tosin taas laitoin etupalkan liian lähelle ja jouduin siirtämään sitä, jotta pääsen peittämään sen, ettei Maya näe. Vapautus palkalle sivulta - toki koiraan oli vielä vähän välimatkaa, mutta jaksoi hyvin olla maassa.

Sitten saatiin kotiläksyksi puun kiertäminen. Vissiin pitää Mirvan kanssa vähän neuvotella :).

Tässä vielä Lentsun ohjeet kotiläksyjen treenaamiseksi: Seisomiset leikkinä edestä (helpoin) ja sivulta. Pysymiset seisomassa erikseen. Kaukojen ylösnousun eri tekniikat (etu tai takajalat paikallaan). Irtoaminen + seis (alo-hyppy ja ruutu, merkki), tähän sitä mielikuvitusta, millä koira irtoaa. Kotiläksynä myös se puunkierto. Ohjaajasta irtoaminen on ylempiä luokkia varten ehdoton edellytys ja helpointa se(kin) on treenata leikin varjolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti