tiistai 4. toukokuuta 2010

Maya koulussa

Mayan ensimmäinen kurssi alkoi tänään. Maya osallistuu TSAUn järjestämälle perustiedot -kurssille, jossa kouluttajina Eva Jonsson ja Teija Santa.

Tässä kurssiohjelma:

Harjoitellaan kontaktia ja keskittymistä, oikeaa ajoitusta palkkaamisessa, eri tavoin palkitsemista (Doggy Zen-harjoituksia), malttiharjoituksia, perusasentoa, kohdistinkepin/-alustan käyttöä, peruuttamista, eteenmenoa, hyppyä ja noudon alkeita. Jokainen saa tehdä harjoitukset omalla tasollaan.

Meitä oli paikalla 6 koirakkoa ja ryhmä jaettiin kahteen osaan. Ihanaa saada niin yksilöllistä koulutusta. Mayan ryhmässä oli 2-vuotias malionois ja 8kk vanha valkoinen paimenkoira. Toisessa ryhmässä staffi, dalmis - ja apua... en muista.  Maya oli kurssin nuorin osallistuja ja herätti muissa koirissa ehkä turhankin paljon ihastusta. No, onpa häiriötekijä ihan omasta takaa. Hyvin kyllä kaikki sitten loppujen lopuksi keskittyivät tekemiseen.

Ensimmäiseksi harjoiteltiin rivissä olemista. Tarkoitus oli pitää koira perusasennossa sivulla joko istuen tai maaten ja kouluttajat kävivät tervehtimässä ohjaajia. Koiran piti keskittyä ohjaajaan, eikä välittää kouluttajista. Ajattelin, että tästä seuraa katastrofi.. mutta ei. Maya oli ihan kiltisti sivulla, tosin se vaati nakin palojen syöttämistä sille. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt. Maya kun rakastaa ihmisiä, niin arvelin sen heti lähtevän kouluttajaa vastaan.

Sitten harjoiteltiin katsekontaktin ottoa. Mayan kanssa on viime aikoina treenattu muuta ja vähemmän tätä, ja sen huomasi. Olin kyykyssä Mayan edessä ja se tarjosi kaikkea muuta paitsi katsekontaktia. Mutta kun kärsivällisesti odotin, niin kyllähän se katsekontaktikin sieltä löytyi. Sitten harjoiteltiin palkitsemista kiposta - koulutusohjaaja laittoi namin kippoon ja vei sen parin metrin päähän. Koiran piti ottaa ohjaajaan katsekontakti ja sitten sen sai vapauttaa namikipolle. Tämän Maya hoksasi suhteellisen nopeasti. Pari toistoa ja meni jo hyvin.

Sitten koiran piti saada palkka kouluttajan kädestä - jälleen niin, että koira ottaa ensin kontaktin ohjaajaan, jolloin ohjaaja antaa koiralle luvan käydä hakemassa nami. Hetken kaffella oltuaan, Maya ymmärsi tämänkin.


Hieman vaikeampaa Mayalle oli tajuta, että muutaman metrin päähän laitetulle lelulle ei saanut rynnätä, vaan siinäkin piti pyytää katsekontaktilla lupa. Kyllä tämäkin lopulta onnistui, mutta pienen shelttitytön aivot kyllä kävivät kovilla kierroksilla.

Sitten harjoiteltiin alustaa - ja tässä Maya oli ihan pro! Mehän ollaan jo treenattu sitä ja se on Mayasta ihan superhauskaa. Nyt se iskee tassut alustalle jo muutamien metrien päästä ja on niin nopea, että minulla on vaikeuksia pysyä perässä naksuttimen ja palkan kanssa. Tosi näppärä tyttö.


Koulutus päätettiin jälleen riviin, jossa koiran oli tarkoitus rauhoittua vierelle.

Ja siinä sitten saatiin myös kotiläksyt:
-kiinnitä huomiota mitä kaikkea voit käyttää koirallesi ’palkkiona’. MITÄ KOIRASI OIKEESTI HALUAA?

-Esim. saada ruokaa/namipalaa/lelua/leikkiä/rapsutusta, mennä ulos, päästä kaveria moikkaamaan, päästä ulos autosta jne.
-KONTAKTI JA KEHUMINEN; kehu silloin kun koira hakee/ ’’kerjää’’ sinulta kontaktia, älä sinä pyydä kontaktia koiralta, vaan opeta koiraa katsomaan sinua –usein- ja näytä että kannattipa kurkkia =palkkaa AINA ainakin kehulla. ja namilla, lelulla jne. kun ne on hollilla...
-opeta ainakin yhtä uutta tapaa palkita koiraa. Esim. ruokakippo maassa, (edessä tai takaa) tehdään jotain yhdessä, mikä on jo opittu juttu(esim. istu, perusasento) ja koira saa mennä kipolle.
- Opeta koiralle KOHDISTIN. Käytä alustaa tai keppiä. Muista että palkka tulee vasta kun koira on huomioinut kohdistimen. Voit valita miten; tassulla, kuonolla tai vain KATSEELLA. Mieti myös mihin voit käyttää kohdistinta koirallesi.

Ennen Mayan treenejä treenasin vähän myös Miron kanssa. Otettiin siinä kentän sivussa seuraamista, kun saatiin maanantain tokoryhmästä hyvää häiriötä. Seuraaminen meni hyvin - Mirolla oli kivasti intoa. Metallinouto meni myös loistavasti. Idarin oli ok. Tosin nyt tökki vähän seisominen, vaati kaksoiskäskyn, istuminen loistava ja maahankin meni ensimmäisellä :). Kaukot olivat muuten hyvät (vaihtoi asentoa reippaasti ja ensimmäisellä käskyllä), mutta vähän liikkui eteenpäin. Läheltä otettuna toimi huonommin :(. Luoksetuloa otettiin läpijuoksuna, kun tuo edelliskertainen treeni jätti Mirolle vähän huonon mielen ja se hiipii ja ennakoi! Ihan uskomatonta. Miro tulee aina täysillä... no, koetilanteessa tulisi varmaan nytkin. Hieronta Tanjalta on jo varattu.

Päivän ehkä iloisin uutinen oli kuitenkin se, että Mayalle ehkä löytyi oma agilityohjaaja! Mirva ainakin tuntui kovasti ihastuneelta ajatukseen ja kävi kokeilemassa Mayan kanssa muutamaa hyppyä (rima maassa). Ja Maylla oli kivaa. Jatkoa varmaan seuraa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti